pondělí 2. března 2009

Mluvící knihy

Častokrát slyšíme z nejrůznějších stran, že dneska lidi nemají na čtení čas. Že vy taky ne? Ale no tak... ...není to někdy jen otázka stanovení si priorit?
Že opravdu, ale opravdu ten čas nemáte?
No dobrá, pokud se chcete i přesto seznamovat s klasickými i nově vycházejícími knihami, může Vám knihovna nabídnout takzvané „mluvící knihy“ – tedy celé knihy nebo jejich dramatizace načtené na CD známými herci. Tyto knihy si pak můžete pouštět třeba doma při žehlení nebo v autě na dlouhých cestách...
Zájem o mluvící knihy se v poslední době hodně zvýšil, což způsobilo, že nakladatelství začala tyto tituly vydávat ve větších počtech. Naše knihovna na tento trend taktéž zareagovala a ve svém fondu už má k dnešnímu dni 86 titulů mluvících knih pro děti i dospělé. A nakupuje další. Můžete se zaposlouchat do Osudů dobrého vojáka Švejka, Černých baronů, Toulek českou minulostí, detektivek od Agaty Christie a dalších autorů, románu Vejce a já od Betty MacDonaldové, Vieweghových povídek a spousty dalších knih. Mě osobně se třeba moc líbila adaptace známého bestselleru J.R.R. Tolkiena Pán prstenů, kterou velmi příjemným způsobem namluvil herec Michal Dlouhý.

Seznam mluvících knih najdete na internetové stránce knihovny v on-line katalogu po zadání klíčového slova „mluvící knihy“. Tady je přímý link. V hudebním oddělení máme dalších téměř tisíc titulů zvukových knih, ale ty jsou kvůli ochraně autorských práv určeny jen pro půjčování nevidomým a těžce nemocným uživatelům. Ale máte-li doma někoho takového, určitě se o tuto možnost zajímejte.
Hudební oddělení je otevřeno každý den kromě úterý od 13 do 18 hodin, v pondělí a ve čtvrtek i dopoledne od 9 do 12 hodin.

Naďa a Jarek

Žádné komentáře: