čtvrtek 15. prosince 2011

KNIHOVNA BEZ HRANIC – GRENZLOSE BIBLIOTHEK

Ve středu 14. prosince 2011 úspěšně vyvrcholil projekt KNIHOVNA BEZ HRANIC, který byl výsledkem spolupráce Městské knihovny v Břeclavi a knihovny v Poysdorfu. Na projekt se podařilo získat dotaci z Fondu malých projektů jižní Morava - Dolní Rakousko, financovaného ze strukturálních fondů Evropské unie.
Tečku za celoročním cyklem akcí udělali v tento den žáci učící se německému jazyku ze ZŠ Slovácká Břeclav pod vedením Mgr. Blanky Kumštové a ZŠ Lanžhot s Bc. Miroslavou Líbalovou, kteří navštívili základní školu a knihovnu v Poysdorfu.


Poysdorfští žáci si připravili překvapení v podobě společného hudebního vystoupení a skupinové prohlídky jejich školy, na níž břeclavské asi nejvíc zaujalo, že zde mají žáci k dispozici plavecký bazén, stolní fotbal či ping pong. Ani břeclavští a lanžhotští žáci ale nepřijeli s prázdnou. Na oplátku za vstřícné přivítání si pro rakouské vrstevníky připravili prezentaci svých škol a tříd, kterou představili v rámci prohlídky školy.


Poslední kroky v Poysdorfu vedly do Veřejné knihovny Poysdorf, v níž se všem dostalo krátkého představení knihovny s novým vybavením a možnosti porovnat, jaké knihy se půjčují v Rakousku a jaké v České republice. Při této příležitosti předal ředitel břeclavské knihovny Mgr. Marek Uhlíř svému rakouskému protějšku upomínkové dary.


Jak už bylo zmíněno, návštěva Poysdorfu není jedinou akcí, která v rámci projektu KNIHOVNA BEZ HRANIC proběhla. Za připomenutí stojí akce, které se konaly v břeclavské knihovně, a to zejména setkání žáků výše jmenovaných škol, které proběhlo 18. října 2011, či úvodní besedy do projektu zaměřené na porozumění v německém jazyce.

Pro čtenáře Městské knihovny v Břeclavi byly nakoupeny nové knihy v němčině a byly také provedeny vzájemné zápůjčky knih. Pro břeclavské čtenáře bylo zapůjčeno kolem stovky knih z knihovny v Poysdorfu, kam pro změnu putovaly knihy z břeclavské knihovny.

Další fotografie z návštěvy v Poysdorfu naleznete na Rajčeti.


 

Žádné komentáře: