čtvrtek 14. listopadu 2013

Objevte mizející krásu lidových ornamentů z Podluží

Městská knihovna Břeclav ve spolupráci s Hermi foto Břeclav – Dagmar Benešová  a za podpory Jihomoravské komunitní nadace zve na besedy připomínající mizející krásu lidových ornamentů z Podluží s lidovou malérečkou Marií Švirgovou z Lanžhota. Besedy si kladou za cíl seznámit pedagogické pracovníky – výtvarníky i ostatní zájemce z řad široké veřejnosti s pozapomenutým uměním tradičního lidového ornamentu.

Tyto besedy jsou doprovodnou aktivitou k projektu Omalovánky ornamentů z Podluží, která je určena nejen dětem předškolního a mladšího školního věku. Omalovánky vydané v nákladu 500 ks budou nenásilnou formou seznamovat děti s mizející krásou tradičních lidových ornamentů podlužáckého regionu.

Lidové ornamenty vycházejí z přírodních motivů a v podlužáckém regionu obsahují prvky jako je růže, tulipán, jabúčko, hrozen, chrpa, karafiát, jatelinka, slimáčci a další. Těmito motivy bylo zvykem zdobit především vstup do domu, mající často podobu tzv. žudra, dále pak obruby oken nebo vnitřní prostory domu. Ornamenty zdobí často vinné sklepy a búdy, kapličky, ale i další budovy. Krom toho můžeme ornamenty najít samozřejmě na  součástích podlužáckého kroje, ale i na nábytku, porcelánovém nádobí a na dalších dekorativních předmětech.

Besedy s lidovou malérečkou Marií Švirgovou proběhnou formou tvořivých dílen, které se budou konat v malém sále Městské knihovny Břeclav. První začíná ve středu 13. listopadu 2013 v 15 hodin a bude určena pedagogům a dalším dospělým zájemcům. Druhá, která proběhne ve středu 20. listopadu 2013 v 17 hodin, bude zaměřena na širokou veřejnost včetně dětí.

Na závěrečném podvečeru ve středu 27. listopadu 2013 v 17:30 hodin pak budou zmíněné omalovánky s lidovými podlužáckými ornamenty slavnostně uvedeny do světa. Vystoupí na něm také dětská CM Rosénka, omalovánky si zde bude možné zakoupit a nedočkavci si je budou moci za odborného dohledu malérečky začít rovnou vybarvovat.

Na všechny výše uvedené akce je vstup volný, jen je třeba vzít s sebou sadu pastelek se základními barvami.

Partnery projektu jsou kromě břeclavské knihovny a zapojených mateřských a základních škol také časopis Malovaný kraj, TIC Břeclav a Tiskárna Pálka.
 

 

Žádné komentáře: