pátek 14. listopadu 2014

Konference o vzniku Československa

Dne 19. listopadu je zvána odborná i široká veřejnost na historickou konferenci o vzniku Československého státu, která se bude odehrávat v malém sále knihovny od 18 hodin. Cílem konference je připomenout roli T. G. Masaryka a československých legií při vzniku naší země. Druhým tématem je boj a obsazování pohraničí nového státu. Mnoho lidí si myslí, že naši vojáci nikdy nebojovali za naši vlast na našem území. Opak je však pravdou. Vojáci bojovali několik let po vzniku ČSR a velkou část těchto vojsk tvořili jak domácí vojáci, kteří se dobrovolně přihlásili ke službě a k boji o hranice, tak také navracející se legionáři z Itálie a Francie. Jejich boj připomínal v Břeclavi několik let památník Svornosti, o kterém bude také řeč.
Neméně zajímavým tématem konference bude také připojení obcí Poštorná, Charvástká Nová ves a Valtice k ČSR v letech 1918 až 1920. Obyvatelé Břeclavi mnohdy ani neví, že jejich městem procházela důležitá historie a to co dnes považujeme za samozřejmost bylo v minulosti těžce vybojováno a vyjednáno.

Součástí konference bude i výstava historické vojenské výstroje a výzbroje, která se bude vázat k období 1. světové války a vzniku ČSR.


Žádné komentáře: