úterý 16. června 2015

POZOR ZMĚNA: Cesta nejen ke hvězdám - namísto výbuchu supernovy kosmická síť

Z důvodů zdravotní indispozice přednášejícího se mění téma pondělní přednášky cyklu Cesta nejen ke hvězdám  - namísto o výbuchu supernovy se dozvíte něco o kosmické síti. 




Co drží pohromadě vesmír? Existuje nějaká nosná kostra, která určuje strukturu vesmíru? Jsou všechny galaxie a hvězdné ostrovy, které pozorujeme, roztroušeny po obloze, navěšeny na nějakém neviditelném předivu, podobně jako ozdoby na vánočním stromku? A co je tam, kde nic není? 
Dnešní obraz vesmíru je úplně jiný než ten před několika desetiletími a co do rozměrů neporovnatelný s vesmírem, který znali astronomové ještě na počátku dvacátého století. Galaxie jsou ve vesmíru nahloučeny v kupách a nadkupách, které se mohou propojovat do dosud nejrozsáhlejších oblastí označovaných jako vlákna nebo stěny. 
Všechny tyto termíny jsou dosti neostré, navíc jsou mimo tyto koncentrace látky známy zase mnohem rozlehlejší oblasti, v nichž galaxie úplně chybí a které jsou označovány jako bubliny. Struktura vesmíru se ale neustále mění a dnešní kosmografové už umějí popsat nejen prostorové rozvržení vesmírné matérie, ale také porozumět proměnám vesmíru v čase.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, původní program bude jindy? Chceme supernovy o)

Městská knihovna Břeclav řekl(a)...

Supernovy budou, ale zřejmě až příští rok. Podzimní program přednášek je skoro hotový a asi se tam už nevejdou. Ale určitě se dočkáte... ;-)