čtvrtek 3. března 2016

15. ročník festivalu ProTibet


Také v tomto roce se břeclavská knihovna připojila k festivalu ProTibet. Festival se koná ve více než třiceti městech po celé republice, akci jako každý rok zaštiťuje občanské sdružení Most. Výtěžek bude letos věnován na podporu tibetských seniorů, konkrétně na zajištění jejich lékařské péče na nákup matrací a dalších kompenzačních pomůcek.


V úterý 29. března budete moci od 18 hodin v malém sále knihovny zhlédnout australský dokument Tibet volá po svobodě, který zachycuje pokojný boj o přežití jednoho národa. Nazírá očima Jeho Svatosti dalajlamy a tibetských exilantů z roku 2007 a 2008 na minulost i přítomnost dlouhodobého nenásilného boje za svobodu Tibetu. Snímek mapuje současnou historii Tibetu od čínské okupace a odhaluje spletité problémy, kterým čelí národ, jemuž neúprosně vyprchává čas.




Ve čtvrtek 31. března v 18 hodin se bude v malém sále promítat kanadský dokumentární film Z nomáda nikým. Jeho autor se vypravuje na dobrodružnou cestu, zaměřenou na mapování života tibetských kočovníků, kteří jsou čínskými úředníky násilně usazováni do betonových sídlišť. Jsou tak připraveni o tradiční způsob obživy a stávají se závislými na almužnách z rukou čínské vlády. Mezi lety 1995 a 2015 bylo násilně usazeno více než dva miliony tibetských nomádů. Z dokumentu vyplývá, že skutečným cílem čínských vládců je navždy smazat z povrchu země tradiční kočovnickou kulturu, zakotvenou v tradičních hodnotách tibetské civilizace.

Všechny filmy jsou v originálním znění s českými titulky. Vstupné je dobrovolné, veškerý výtěžek festivalu bude odveden na transparentní účet občanského sdružení Most a posléze odeslán do Tibetu.



Žádné komentáře: