pondělí 5. října 2009

Zahajujeme Týden s břeclavskou knihovnou

Celostátní knihovnická akce Týden knihoven letos se letos koná pod mottem Knihovna mého srdce, což souvisí s probíhající celonárodní anketou Kniha mého srdce, do níž se břeclavská knihovna jako partner také zapojila. Konečné výsledky ankety o nejoblíbenější knihu obyvatel ČR budou vyhlášeny 17. října 2009 v průběhu slavnostního finálového večera, který můžete sledovat v přímém přenosu na obrazovkách ČT1.

Týden s břeclavskou knihovnou, spojený letos navíc s oslavami 110. výročí otevření první české veřejné knihovny v Břeclavi, Vám opět nabídne řadu nejrozmanitějších akcí. O většině z nich už tu na blogu byla řeč, ale proč si jej ještě jednou nezopakovat. Tradiční výtvarná soutěž pro děti Malované jablíčko, kterou knihovna pořádá ve spolupráci se ZŠ Kupkova, proběhne v pondělí 5. října od 14 do 17 hodin v dětském oddělení. Na týž den zveme všechny milovníky písní Waldemara Matušky k dalšímu Posezení u gramofonu do malého sálu městské knihovny v 1. patře historické budovy knihovny na ul. Národních hrdinů 9. Čeká na ně pásmo reprodukované hudby z gramodesek a CD z fondu knihovny. Zájemci se mohou začít scházet jako vždy už od 17.30, komentovaný poslech pak začne v 18 hodin. Vstup volný.

V týdnu knihoven také startují kurzy trénování paměti, které budou probíhat až do konce roku. Lekce kurzu pro začátečníky se konají každé úterý v malém sále knihovny. Autorské čtení s Karlem Křivánkem, které mělo proběhnout ve čtvrtek, bylo z vážných důvodů zrušeno.
V pátek zakončí výstavu největšího leporela na světě v břeclavské knihovně beseda s jeho autorkou, výtvarnicí Lucií Seifertovou, určená žákům břeclavských základních škol.

Stranou nezůstanou ani pobočky městské knihovny – ve Staré Břeclavi se můžete těšit na vzpomínání na nejvýznamnější osobnosti starobřeclavského folklóru. Řeč bude o osobnostech spjatých s folklórem, jakými byli a jsou Marie Čapková, Jožka Ščuka, Dr. Jožka Kobzík, Jožka Černý, Květa Černá-Nešporová nebo Vladimír Zháněl. O hudební doprovod zasvěceného povídání se postará cimbálová muzika souboru Břeclavánek. Akce proběhne v úterý 6. října v 18 hodin v přísálí kulturního domu Na Obecní.

V poštorenské pobočce děti mimo jiné čeká výtvarná celotýdenní soutěž Vezmi tužku, namaluj hrušku, v pondělí a úterý odpoledne od 13 do 18 hodin knihovnická dílna Co z brambor dokážeme? a v pátek od 16 do 17.30 hod literární podvečer pro nejmenší čtenáře nazvaný Pohádky babičky Aničky. Zveme také všechny zájemce do v pořadí už třetí literární kavárny, tentokrát na téma Rakouské a moravské Podyjí. Večerem spojeným s promítáním diapozitivů bude provázet František Krause, beseda proběhne v úterý 6. října v 18 hodin. A konečně na pobočce v Charvátské Nové Vsi jsme pro veřejnost připravili besedu s břeclavskou básnířkou Danou Dedkovou, termín bude ještě upřesněn.

Podrobný přehled všech akcí najdete zde. Tak nashledanou v říjnu v břeclavské knihovně, knihovně Vašeho srdce.

Jarek

Žádné komentáře: