čtvrtek 14. října 2010

Ohlédnutí za Týdnem knihoven

Dovolte nám se ještě jednou vrátit k Týdnu knihoven pořádaném letos s podtitulem Břeclavská knihovna je Vaše jednička!

O besedě s Adolfem Dudkem a Janem Svitákem jste se už mohli dočíst níže.

Od pondělka probíhala celý týden tradiční výtvarná soutěž pro děti Malované jablíčko, kterou knihovna pořádá ve spolupráci se ZŠ Kupkova. Jako odměnu si všichni účastnici odnesli sladkou a zdravou odměnu v podobě velkého jablíčka, věnovaného firmou Hortim.


Pro děti byla na středu  připravena knihovnická dílna v dětském oddělení pod názvem Brána knihovny otevřená aneb vyrob si vlastní knihu. Ty toho samozřejmě rády využily.


Tentýž den ještě proběhla i beseda s cestovatelskou dvojicí manželů Václava a Lenky Špillarových, jejichž poutavé vyprávění o cestě na Havajské ostrovy, spojené s promítáním diapozitivů, se opět setkalo se značným ohlasem. Beseda se protáhla skoro na tři hodiny, ale myslím, že žádný z účastníků se ani chvíli nenudil.


Po dva dny mohli žáci vyšších ročníků břeclavských škol soutěžit ve velkém vědomostním klání, nazvaném Čtenářský erb znalostí. Čekala je spousta otázek spojených s knihami, knihovnami a čtenářstvím. Vítězové neodcházeli s prázdnou – odměnou jim byly poukázky na odběr knih z břeclavského knihkupectví Vašíček a ceny, které jim věnovala břeclavská firma Teplo.


Ve Staré Břeclavi v přísálí kulturního domu Na Obecní v úterý proběhla přednáška PhDr. Aleny Káňové pod názvem Lidový kroj v charvátské části Podluží. Vyprávění, soustřeďující se např. i na rozdíly mezi starobřeclavským krojem a krojem v charvátské části Podluží, vzbudilo zájem zejména u ženské části publika. V listopadu se přednáška s malými obměnami uskuteční i na pobočkách v Poštorné a Charvátské Nové Vsi.


Pohádky babičky Aničky, tradiční literární podvečer pro nejmenší čtenáře si na poštorenské pobočce v pátek nenechalo ujít 66 návštěvníků, zvědavých s jakouže pohádkou je babička Anička seznámí tentokrát. Dětí bylo tolik, že se do knihovny skoro ani nevešly.


Úhrnem se pak v Týdnu knihoven uskutečnilo v naší knihovně 33 akcí, které navštívilo úctyhodných 1139 návštěvníků. Spolu se stálými čtenáři knihovny to bylo dokonce 2660 návštěvníků za jediný týden. Je vidět, že břeclavská knihovna je skutečně Vaše jednička!

Jarek

Žádné komentáře: