středa 9. března 2011

Výzva na obranu knih

Pokud máte zájem se připojit k Výzvě na obranu knih, protestující proti zvýšení DPH u knih z 10 % na 20 % ohrožující budoucnost českých knih, můžete podepsat petici přímo v naší knihovně nebo hlasovat elektronicky na stránkách Svazu českých knihkupců a nakladatelů.

K dnešnímu dni se k výzvě připojilo přes 95 000 lidí a jejich počet stále narůstá.

Hlasovat nebo vyjádřit se můžete i prostřednictvím Facebooku.

Jarek

2 komentáře:

Městská knihovna Břeclav řekl(a)...

Pokud by se Vám nechtělo číst celé stanovisko, tak pro ilustraci třeba jen - průměr DPH na knihy ve vyspělých evropských zemích je mezi 5–6 %. Nulové DPH se na knihy uplatňuje ve Velké Británii, Irsku, Norsku a Chorvatsku. V osmi zemích EU (jedná se vesměs o menší země, vědomé si nutnosti podpory národní kultury – Maďarsko, Švédsko, Řecko, Estonsko, Finsko, Litva, Rumunsko a Lotyšsko) se na knihy uplatňuje nižší DPH než na potraviny.
Zvýšení DPH na knihy na 20 % by postavilo ČR do skupiny zemí s nejvyšší sazbou v Evropě. Kromě vyspělého Dánska, které vysokou daň kompenzuje velkorysým podpůrným programem, sem patří již jen Bulharsko (20 %), Albánie (20 %), Ukrajina (20 %) a Bělorusko (18 %).

Městská knihovna Břeclav řekl(a)...

Jen za včerejšek přibylo přes 10 000 podpisů, takže výzvu podporuje už 101 481 lidí. Teď jenom jestli to bude naše pány poslance zajímat :-( Do voleb daleko...

Jarek