středa 13. dubna 2011

Magnesia Litera - nejlepší knihy roku 2010

10. dubna 2011 byly uděleny ceny pro nejlepší knihy roku 2010. Cenu pro nejlepší knihu roku získal posmrtně Jan Balabán za svůj román Zeptej se táty. Porota Litery se tak shodla s účastníky tradiční ankety Lidových novin, kteří v prosinci taktéž zvolili tento román za Knihu roku.

Litera pro knihu roku
Zeptej se táty
Jan Balabán
Smrt zpozorní naše životy. Ústřední událostí posledního románu Jana Balabána je umírání a smrt člověka, jeho vlastním vnitřním dějem je ovšem náročné hledání života.

Próza
Vrač
Martin Ryšavý
Ústřední postavou je bývalý režisér, který prošel řadou regionálních i experimentálních divadel a v současnosti je zaměstnán jako dispečer


Poezie
Otylé ach
Josef Hrubý
12. svazek edice Imago et verbum je novou sbírkou významného českého básníka, která je doplněna průřezem jeho celoživotní kolážovou tvorbou.

Kniha pro děti a mládež
Pampe a Šinka
Alžběta Skálová
Nádhernou poetickou knihu Alžběty Skálové o dvou roztomilých postavičkách, zrozených z chmýří pampelišky a ocásku lišky Pampe, si může otevřít každý.

Objev roku
Straka v říši entropie
Markéta Baňková
Kniha bajek pro dospělé i děti. Zvířata v nich luští záhady existence a fungování světa. Kniha humornou formou přibližuje klasické fyzikální zákony tak, že je pochopí i malé děti.

Nakladatelský čin
Cenu za nakladatelský čin získalo nakladatelství Argo za svou edici AAA (edice anglo-amerických autorů). Poslední novinku v této edici vydanou je:

Čekat vaše odpověď
Dan Chaon
Román na populární téma krádeží identity je napsaný strhujícím, věcným stylem a vyzařuje téměř hypnotickou atmosféru.

Překladová kniha
Rozhoupaný dech
Herta Müllerová
Autorka líčí osud německého obyvatelstva v rumunském Sedmihradsku, které bylo na Stalinův rozkaz odsunuto v dobytčích vagonech do ukrajinských pracovních lágrů, aby otrockou prací splatilo válečný dluh.

Literatura faktu
Dějiny nové moderny
Česká literatura v letech 1905 - 1923.



Cena čtenářů
Nebe nemá dno
Hana Andronikova
Autobiograficky laděná próza se odehrává na třech místech zeměkoule: v amazonském pralese, v nevadské poušti a v Čechách.

Všechny nominované knihy včetně podrobnějších anotací naleznete zde. Oceněné knihy si můžete (nebo v brzké době budete moci) samozřejmě vypůjčit v naší knihovně - zda je kniha k dispozici zjistíte klikutím na její název výše.

Jarek

Žádné komentáře: