úterý 3. prosince 2013

Knihovnický slovníček pro neknihovníky

Každá profese má svůj určitý specifický slovník a knihovníci nejsou výjimkou. Navíc mají pocit, že když mluví na čtenáře knihovničtinou, musí jim nutně rozumět. Ale nebývá tomu tak vždy. Proto jsme pro Vás připravili malý slovníček těch nejpoužívanějších knihovnických pojmů.
Začneme s pojmem ON-LINE KATALOG. On-line katalog je neustále aktualizovaná databáze knihovních dokumentů (tj. knih, CD, časopisů, atd.), které má knihovna ve svém fondu, přístupná na internetových stránkách knihovny www.knihovna-bv.cz.
Kdykoliv si můžete v knihovně i z domova zjistit, které knihy v knihovně máme a zda jsou momentálně půjčené. Pokud nejsou zrovna k dispozici, můžete si ji zdarma zarezervovat nebo si naopak stávající výpůjčky prodloužit.

V břeclavské knihovně máte na výběr dokonce ze tří on-line katalogů. Původní www katalog slouží pro rychlé vyhledávání, od minulého měsíce máte možnost vyzkoušet vylepšenou verzi katalogu druhé generace Carmen, která umožňuje mimo jiné knížky hodnotit nebo o nich diskutovat. A pro majitele smartphonů a tabletů je tu aplikace Smartkatalog, kdy svou knihovnu můžete s sebou prakticky kdekoliv. Neváhejte se nás při návštěvě knihovny na kterýkoliv z našich on-line katalogů zeptat.

On-line katalog


Žádné komentáře: