pondělí 6. ledna 2014

Virtuální univerzita třetího věku začíná naostro




Velký zájem o studium Virtuální univerzity třetího věku v břeclavské knihovně nás upřímně potěšil. Máme za sebou nultý semestr studia, který absolvovalo celkem 42 studentů v širokém věkovém rozpětí. Studenti si mohli na tomto přípravném kurzu vyzkoušet, zda jim bude vyhovovat nový způsob výuky, kdy vysokoškolský pedagog nepřednáší naživo, ale prostřednictvím internetu, a zkoušky a zápočty probíhají formou individuálních testů na počítači. 

Po vcelku pochopitelných prvotních obavách některých přihlášených se ukázalo, že i pro méně počítačově zdatné účastníky není tato forma studia žádný velký problém.  Studenti se ještě v měsíci lednu zúčastní nepovinného závěrečného semináře, který proběhne ve vsetínské knihovně. Tento výlet na závěrečný seminář je navíc spojen i s příjemným doplňkovým programem, jako je návštěva vsetínského zámku či exkurze do místního minipivovaru Valášek.
Uplynulý semestr se věnoval tématu astronomie – studenti se mohli seznámit s historií slunečních hodin nebo s velkými postavami dějin astronomie jakými byli Mikoláš Koperník, Johannes Kepler nebo Tycho Brahe.

Z široké nabídky pro jarní semestr si sami účastníci vybrali téma Čínská medicína v naší zahrádce. Některé léčivé rostliny od pradávna užívané v čínské medicíně lze úspěšně pěstovat i v našich podmínkách. Studenti se s těmito léčivkami seznámí nejen z hlediska botanického, ale také pěstitelského, uživatelského a zpracovatelského.

Tímto prvním semestrem začíná studium Virtuální univerzity třetího věku naostro, tj. přihlášení obdrží indexy Provozně ekonomické fakulty České zemědělské univerzity v Praze, která je garantem výuky, a po třech letech studia mají nárok na slavnostní promoci.

V jarním semestru čeká účastníky celkem šest přednášek, úvodní přednáška začíná se v úterý 4. února 2014 v 15 hodin ve velkém sále knihovny. Ke studiu se lze přihlásit v knihovně kdykoliv během měsíce ledna, vlastní registrace studentů začne hodinu před začátkem úvodní přednášky, tj. 4. února 2014 ve 14 hodin. Ke studiu se mohou přihlásit i ti zájemci, kteří neabsolvovali zkušební nultý semestr. Cena kurzu za celý semestr je stanovena na 420,- Kč, čtenáři knihovny mají slevu - pro ně činí školné 300,- Kč.

Virtuální Univerzitu třetího věku mohou studovat osoby se statutem důchodce, invalidní důchodci bez rozdílu věku i osoby kategorie 50 + (nezaměstnaní). Další informace lze získat, na stránkách www.e-senior.cz  nebo přímo u Mgr. Jaroslava Čecha, který studium VU3V v břeclavské knihovně organizačně zajišťuje (tel. č. 725 107 305, e-mail cech@knihovna-bv.cz).

Žádné komentáře: