úterý 24. března 2009

Afrika - jiný svět

Příjemně nás překvapila Vaše hojná účast na přednášce Dr. Sobotky o Rusku a proto jsme pro Vás připravili další cestopisnou besedu - tentokrát jde o vyprávění cestovatelské dvojice Václava a Lenky Špillarových, nazvané Afrika - jiný svět.
Cesta manželů Špillarových po Africe měla svůj start i cíl v Kapském Městě. Navštívili během ní mnoho přírodně zajímavých lokalit a národních parků, např. oblast Cedrových hor (Cedarberg), národní park u vodopádů Augrabies na řece Orange River, poušť Kalahari a její národní park s divokou africkou zvěří, kaňon řeky Fish River v Namibii, národní park Namib Naukluft uprostřed pouště Namib, kde leží nejvyšší písečné duny světa či půvabné přístavy Walvis Bay a Swakopmund na pobřeží Atlatniku.
Dál na sever v Namibii navštívili oblast vulkanických kopců pohoří Spitzkuppe a nejvyšší namibijskou horu v pohoří Brandberg se svými světově proslulými skalními kresbami starými tisíce let. Ozdobou celé cesty se staly vodopády Epupa Falls ležící ve špatně přístupném terénu na řece Kunene na angolsko-namibijské hranici, kde žijí primitivním způsobem lidé kmene Himba, odmítající civilizaci.

Na své cestě Špillarovi nevynechali na zvěř bohatou pánev Etosha a nezalekli se ani průjezdu územím podél řeky Kavango. Poté navštívili Botswanu a po návratu do Jihoafrické republiky si užili divoké zvěře ve známém Krugerově národním parku. V jeho blízkosti se nalézá ojediněle krásný a hluboký kaňon řeky Blyde River a jižněji pokračuje velký geologický zlom nádherně tvarovanou kulisou Dračích hor, z nichž padá jeden z nejvyšších vodopádů světa - Tugela Falls. Poslední úsek 14 000 km dlouhého okruhu jižní Afrikou je vedl od světového přístavu Durban podél teplého pobřeží Indického oceánu obávanou oblastí Východního Kapska a nejjižnějších bodů africké pevniny zpět do zátoky pod majestátnou Stolovou horou.


Přednáška spojená s obrazovou prezentací nádherných fotografií africké přírody, besedou, prodejem knih a autogramiádou se uskuteční ve středu 1. dubna 2009 v 18 hodin v sále knihovny. POZOR, nejde o žádný aprílový žertík ;-). Vstup je volný, všichni jste srdečně zváni. Více informací o cestách, fotografiích a publikacích manželů Špillarových najdete na jejich internetových stránkách.

Jarek

Žádné komentáře: