čtvrtek 7. října 2010

Nobelova cena za literaturu míří do Peru

Letošním laureátem Nobelovy ceny za literaturu byl dnes ve Stockholmu vyhlášen čtyřiasedmdesátiletý peruánský spisovatel Mario Vargas Llosa, který patří mezi nejvlivnější latinskoamerické spisovatele 60. a 70. let minulého století.
Vargas Llosa, autor více než třicítky románů, divadelní her i esejů  je prvním oceněným jihoamerickým spisovatelem od roku 1982, kdy získal cenu známý představitel magického realismu Gabriel Garcia Márquez.

Ohromný ohlas měl v roce 1963 hned jeho první román Město a psi z prostředí  vojenského lycea v Limě. Autobiografická kniha zachycující hrubost a násilí na této škole, vyšla i přes problémy s cenzurou a rozzuřila některé důstojníky natolik, že veřejně spálili před budovou akademie tisíce svazků.

Asi nejvíc autora proslavil stylisticky a kompozičně originální Zelený dům z roku 1966. V románu se prolíná několik dějových, časových i prostorových rovin, postavy přecházejí z jedné do druhé. Jedna linie se týká města Piura s tajemným zeleným domem stojícím na hranici pouště, druhá líčí příhody bandity a zloděje Fushíy, který si na ostrovech řeky Amazonky vydržuje harém ukradených indiánských dívek.

Roku 1993 získal autor španělské občanství a v následujícím roce mu bylo uděleno nejprestižnější ocenění v oblasti španělsky psané literatury - Cervantesova cena.
Vargas Llosa se také neúspěšně pokusil vstoupit do politiky - v roce 1990 ale prohrál v druhém kole prezidentské volby s Albertem Fujimorim.

Většinu z autorových děl přeložených do češtiny si lze u nás v knihovně vypůjčit.

Žádné komentáře: