pondělí 5. září 2011

Spuštěn zkušební provoz nového on-line katalogu Carmen!


Břeclavská knihovna obdržela v letošním roce od Ministerstva kultury ČR grant z programu VISK 3 ve výši 265.000,- Kč na pořízení nové verze knihovnického systému Clavius, založené na bázi SQL serveru. Celkové náklady projektu činily 377 000,- Kč, dotace byla ve výši  70%, zbytek uhradila knihovna ze svého investičního a rezervního fondu.
Součásti projektu bylo zakoupení nového databázového serveru, zajištění větší bezpečnosti dat pomocí systému Kerio Control, a také přechod na novu verzi knihovního katalogu Carmen, který čtenářům nabízí nejen příjemnější, barevnější a přehlednější uživatelské prostředí, ale v návaznosti na současné knihovnické trendy i možnost aktivního zapojení se do spolupráce s knihovnou.
Hlavní znaky nového katalogu jsou:
§  uživatelsky příjemnější vzhled
§  vyhledávání založené na principu webových vyhledavačů Google a spol.
§  přehledné a individuálně nastavitelné čtenářské konto
§  možnost vlastního hodnocení knih pomocí hvězdiček
§  možnost vlastního slovního hodnocení, čtenářských minirecenzí, vzájemné diskuze
§  zasílání informací formou RSS kanálů
Carmen momentálně naleznete na adrese http://www.knihovna-bv.cz:8080/Carmen/
Nový katalog si nejlépe užijete s prohlížečem Mozilla Firefox nebo Google Chrome (u IE8 nutno vypnout kompatibilní zobrazení). V současné době běží Carmen ve zkušebním režimu. V této souvislosti Vás chceme Vás proprosit o spolupráci. Dejte nám vědět, jak se Vám nový katalog líbí. Ozvěte se také, pokud něco nebude správně fungovat, ať můžeme chyby, které provázejí každé zavádění nového systému, co nejdříve odstranit. Reagujte v anketě, formou komentářů pod tímto článkem, nebo zašlete e-mail na adresu cech@knihovna-bv.cz.
Předem díky.
Jarek 

1 komentář:

Městská knihovna Břeclav řekl(a)...

Pořád to má mouchy, ale snažíme se je vychytávat. Pokud se Vám podaří nějakou objevit, dejte vědět.