pondělí 11. května 2015

AUTORSKÉ ČTENÍ: Robert Bellan - Normální debil

V úterý 26. května se v 18 hodin v malém sále knihovny uskuteční autorské čtení z knihy Normální debil  režiséra, herce, scénáristy a nově i spisovatele Roberta Bellana. Knížka Normální debil je jeho literární prvotinou. I když jde o literární fikci, nese v sobě velké množství autobiografických prvků. Autor vtipnou formou popisuje skutečné zážitky ze svého dětství a mládí. Jak sám říká: jakákoliv podobnost skutečným osobám není náhodná. Z hlediska historické autentičnosti je také zajímavý fakt, že autor celou knížku sám ilustroval.

Robert Bellan (1966) se narodil v Hodoníně, kde absolvoval základní školní docházku a gymnázium. Po krátkém hereckém angažmá v Horáckém divadle v Jihlavě nastoupil do Slováckého divadla v Uherském Hradišti, kde působil jako herec od r. 1988 až do roku 2001. Při úspěšné herecké kariéře zde získává i první zkušenosti s autorsko - divadelní režií v recesistické skupině Divadla Parodyje.

V roce 2000 realizuje na Malé scéně SD autorské představení Rychlé šípy, které se stalo postupem doby hitem pro všechny generace a hraje se dodnes. Roku 2001 končí Robert Bellan hereckou kariéru a odchází jako režisér do Městských divadel pražských (divadlo Rokoko), kde působí bezmála dva roky. Od té doby je na tzv. “volné noze“ a režijně spolupracuje s divadly po celé české republice (Uherské Hradiště, Praha, Brno, Olomouc, Zlín, České Budějovice, Pardubice, Příbram) a v jednom případě i v zahraničí (Vancouver, BC). Je známý především jako režisér komedií, které pravidelně získávají různá ocenění. Během své kariéry se také věnuje dramatizacím knižních předloh (Rychlé šípy, Kocourkov, Milenci z bedny, Spolčení hlupců) a psaní scénářů a scének pro různé zábavné pořady. Pro ochotnický soubor Bavsa ze Starého Města napsal dvě divadelní hry (Tv Tožtak, Talentmánija).


Žádné komentáře: