pondělí 28. srpna 2017

Dana Drábová - Příběh uranu



Letošní podzimní cyklus přednášek zaměřených na popularizaci vědy Cesta nejen ke hvězdám bude zahájen tématem nazvaným Příběh uranu, které přednese osoba v naší republice nejpovolanější, jaderná fyzička a předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, Dana Drábová. Přednáška se uskuteční v pondělí 18. září v 18 hodin v malém sále knihovny. Vstupné dobrovolné.
Z anotace přednášky: Budeme sledovat pouť prvku, který ještě donedávna nepatřil mezi nějak důležité, ale za posledních 100 let ovlivnil život na celé naší planetě, a ještě dlouho jej ovlivňovat bude. Povíme si příběh o jeho dlouhé cestě vesmírem od výbuchu supernovy do současnosti. Nemalou roli v příběhu uranu hraje i malé severočeské město Jáchymov, které se díky tomuto elementu zapsalo do světové technické i kulturní historie.
Zmíníme objevení uranu v jáchymovském smolinci v roce 1789 Martinem Klaprothem, dále jak pomohl změnit naše chápání fyziky na počátku 20. století a také jeho použití jako ničivé zbraně. Pochopitelně popíšeme i jeho nezastupitelnou roli v energetice, kterou získal v uplynulých sedmdesáti letech.




Žádné komentáře: