pátek 17. října 2008

Knihovnický happening 2008 - report účastnic

Ve dnech 3. – 4. října 2008 se pět šarmantních knihovnic z břeclavské knihovny poprvé zúčastnilo Knihovnického happeningu 2008 v Kutné Hoře, letos s podtitulem „knihovny – rodinné stříbro“. I když už v Břeclavi bylo sychravé páteční podzimní ráno, nikomu to nevadilo. Cesta vlakem uběhla rychle, ubytovaly jsme se v Penzionu Sedlec na okraji města, a už nic nebránilo tomu, najít knihovnu v Kutné Hoře. Cestu jsme našly bez problémů a hned se zaregistrovaly. Paní knihovnice v krásném českém kroji nás provedla po knihovně a na všechny naše zvídavé otázky ochotně odpovídala. Další naše cesta vedla samozřejmě do hospody - na oběd, ale také tam jsem se oblékly do připravených kostýmů, které znázorňovaly lesní panny (Lesní panna = divadelní hra od J. K. Tyla) …. že to bylo vtipné a hezké dosvědčuje taky to, že jakmile jsme se objevily na Palackého náměstí, hned nás vítali z podia, kde jsme poznaly odvolaného ředitele pražské Národní knihovny Vlastimila Ježka, předsedu SKIPu Víta Richtera, dále tam byli představitelé Města Kutná Hora a ředitelka městské kutnohorské knihovny Gábriela Jarkulišová… hned se kolem nás taky rojili místní fotografové. I my jsme všechny přítomné pozdravily naší zdravicí:
„ Lesní panny z Břeclavi zdraví Tylovu Kutnou Horu!!!!“
Naše kostýmy zářily do dálky v deštivém odpoledni, ale déšť hlavně prospíval našim vrbovým květinovým věnečkům. Po knihovnických soutěžích nás přijel do Vlašského dvora pozdravit a na zdar knihoven a knihovníků připít hejtman Středočeského kraje Petr Bendl. Večer už patřil divadelnímu představeni v Tylově divadle Na konci duhy s Hanou Maciuchovou. Hra byla o životě zpěvačky Judy Garlandové , zákulisní fámy se týkaly její závislosti na drogách - a na mužích. Nebo spíše na lásce. Chtěla být milována, ale muži, které milovala, toužili po Judy, která zpěvem vydělává velké peníze, anebo po Judy, kterou by mohli zachránit a napravit. Sama však byla pro muže záhadou, kterou nebylo snadné rozlousknout.
Druhý den dopoledne byla naplánovaná procházka historickým centrem Kutné Hory. Cesta vedla z Vlašského dvora kolem Kamenné kašny, Morového sloupu a Kamenného domu přes Václavské náměstí kolem Jezuitské koleje do Chrámu sv. Barbory. To byl pouze zlomek toho, co město nabízí svým návštěvníkům, proto se určitě se do Kutné Hory ještě někdy vrátíme. Tak zase někdy někde jinde s knihovníky na knihovnickém happeningu !!!
Jarmila L.

Žádné komentáře: