středa 22. června 2011

Kniha na dovolenou - doporučuje studovna

Upíři jsou prostě v kurzu. Další upírská sága, kterou bychom Vám chtěli doporučit je od Jessicy Bird Wardové a nese název Bratrstvo černé dýky. Momentálně máme v knihovně 5 dílů, ale už se připravuje další, tak uvidíme, kolik jich nakonec vyjde. Zatím mám přečtené tři kousky a musím říct, že ačkoliv jsou to knihy se spoustou stran, jsou napsané velmi čtivě, takže je zhltnete téměř na posezení. S upíry doslova roztrhl pytel, proto velmi ráda srovnávám, jestli autor přijde s něčím novým. Řekla bych, že se to Jessice Ward podařilo.

Upíři žijí mezi lidmi nepoznáni, ale není pravidlem, aby pili lidskou krev, naopak je udržuje při síle pití krve od upíra opačného pohlaví. Mají ovšem nepřátele tzv. Vyhlazovací společnost, kteří se snaží upírskou komunitu zlikvidovat. Na její obranu se utvořilo Bratrstvo černé dýky, v níž je několik bojovníků a jejich životní příběhy můžeme v jednotlivých dílech sledovat.

Jessika Ward je oblíbenou spisovatelkou erotických paranormálních romancí, takže nepřekvapí, že velkou roli v těchto příbězích hraje nejenom boj dobra se zlem (přičemž upíři stojí na straně dobra!), ale také láska.

Věřím, že nebudu jediná komu se příběhy Bratrstva a jejich rodin budou líbit. Je to opravdu velmi odpočinková četba, vhodná na dovolenou či prázdniny.

A ještě jeden tip ode mně. Jde o knihu Gilese Kristiana Havran Krvavé oko, první díl plánované trilogie. Hlavním hrdinou je Osrik, asi 17 letý kluk, se kterým si osud pohrává. Nepamatuje se na nic ze své minulosti před 2 roky, kdy ho vesničané nalezli zraněného. Kvůli krvavé sraženině v oku ho dokonce chtěli zabít, jakožto ďáblova pomocníka, ale němý řezbář tomu zabránil a přijal chlapce za svého pomocníka. Přesto se Osrik cítí jako vyvrhel. Život mu změní Vikingové, kteří zničí vesnici a jeho vezmou s sebou jako rukojmí. Zažijí spolu spoustu dobrodružství a z nenáviděných Norů se postupem času stávají Osrikovi přátelé. Dostane i nové jméno - Havran. Konečně se cítí být mezi svými.

Kniha je napsána velmi čtivě a snaží se držet historických faktů, ačkoliv písemné zmínky té doby jsou výhradně psány křesťany, kteří pohanskými Vikingy opovrhovali. Spisovatel nezastírá surovost a bezohlednost, se kterou Norové zabíjejí křesťany, přesto si získávají naše sympatie díky své odvaze, schopnosti obětování se pro přátele a smyslu pro čest. (Autorova matka pochází z Norska, nemůžeme se tedy divit, že Norové z jeho pera vycházejí jako kladní hrdinové.)

Havran-krvavé oko je první díl třídílné ságy a už se těším na ty následující, neboť mě zajímají další Osrikovy osudy – snad se dozvím odkud skutečně pochází, jak prožil prvních 15 let života a jak to, že rozumí norsky, ačkoliv se to nikdy neučil.

Osobně jsem ráda, když mě kniha nejenom pobaví, ale když se v ní i něco nového dozvím. Možná se mi bude někdy hodit toto osvěžení si historických událostí a orientace v severských bozích.

PETRA

Já bych si dovolil doporučit úvodní část ságy George R. R. Martina Píseň ohně a ledu, která nese název Hra o trůny. Příběh se odehrává ve světě připomínající temný středověk, mezi statečnými rytíři, nechybí ani starodávní bohové, draci, čarostromy, a i když bychom knihu mohli zařadit mezi fantasy, autor využívá magických a fantastických motivů jen střídmě. Přesto jde o příběh plný tajemství, mystiky, s velmi propracovanou mytologií.

Ústřední postava první knihy, Ned Stark, strážce severu, je králem Robertem, svým dávným přítelem, pověřen úřadem pobočníka a vyslán do hlavního města, kde je brzy polapen do sítě nebezpečných intrik. Království hrozí nepokoje, na severu za Zdí se probouzí prastaré Zlo a k moci se chce vrátit svržený rod Targaryenů. Možná někdo z vás už viděl nový seriál HBO, natočený na motivy této knihy… …ale jak už to bývá, knížka je prostě lepší.


PS. Hru o trůny objevíte v našem fondu v nejbližší době.

JAREK

Žádné komentáře: