čtvrtek 23. června 2011

Kniha na prázdniny - doporučuje dětské oddělení


Z knih pro děti bychom rády upozornily na knihu známého německého autora Thomase Breziny z cyklu Klub záhad, nazvanou  Brána času. Boj Černého rytíře,  určenou čtenářům od 12 let. Profesoru Katzovi se na hradě Sokolí skála dostává do rukou zlaté středověké rytířské brnění, které se záhadného důvodu  začíná kus po kusu rozpadat. Kamarádi z Klubu záhad, Jup, Vicky a Nick se proto vydávají na novou cestu časem - tentokrát do středověku. V rytířské době nenarazí jen na tajemného Černého rytíře, který se snaží ze všech sil zachránit svou zem, ale setkávají se také s lotrem, kterého už znají ze současnosti.

 O něco mladším čtenářům je určen další díl cyklu Jeffa Kinneyho Deník malého poseroutky, nazvaný  Psí život. Znovu se tu můžeme setkat se zápisky úžasného Grega Heffleyho. Jsou letní prázdniny - počasí je skvělé a všechny děti si užívají venku. Tak kde vězí Greg Heffley? Je zalezlý doma a za zataženými závěsy hraje videohry. A moc si tuhle svoji verzi léta užívá - žádné povinnosti, žádná pravidla. Ovšem Gregova máma má očividně jinou představu o ideálním létě...


Pro mladé slečny tu máme knihu Jacqueline Wilsonové Miláčkové.
Sunset, dcera stárnoucí rockové hvězdy Dannyho Kilmana, nosí značkové oblečení, chodí po červeném koberci a objevuje se na fotografiích v časopisech. Ale tichá a přemýšlivá dívka životní styl celebrit nenávidí. Touží po soukromí, klidu a šťastné rodině místo válčících rodičů, blýskajících fotoaparátů a paparazziů číhajících před domem. Destiny, pojmenovaná po jedné dávno zapomenuté písni Dannyho Kilmana, bydlí s matkou na okraji zchátralého sídliště, kde řádí nebezpečné chlapecké gangy. Peníze jim vystačí opravdu jen na to nejnutnější a Destiny bývá často doma sama, když je máma v práci. Světlým bodem jejich života se stane školní talentová soutěž, kde má Destiny zazpívat. Když se však tyto dvě dívky za velmi nepravděpodobných okolností setkají, vznikne něco mimořádného: přátelství, které jim oběma pomůže změnit život.

A pokud nechcete o prázdninách jen číst, ale máte rády i rukodělnou činnost, doporučujeme Vám knihu Diany Averdiek Rafinované šperky z korálků. V oblasti zhotovování šperku se navlékání korálků stalo skutečným hitem. V knize najdete příklady šperků tvořených technikou pravoúhlého tkaní. Technika pravoúhlého tkaní je velmi jednoduchá a všestranná technika, kterou se snadno naučíte a jejíž různé varianty vám nabízejí velké množství různých tvarů.  Bez velké námahy si vytvoříte nejen jednoduché prsteny,ale i efektní trubicové řetízky, prsteny s krásnými kameny nebo elegantní náramky.

JARKA+LIDKA

Žádné komentáře: