úterý 17. února 2015

Festival ProTibet 2015 v břeclavské knihovně - Film Drapchi




Opět po roce se Městská knihovna Břeclav připojuje k pořádání festivalu ProTibet, jehož výtěžek bude letos věnován malým mnichům z kláštera Diskit v Himálajích na kvalitní stravu a lékařskou péči. Festival se koná ve více než třiceti městech po celé republice, akci jako každý rok zaštiťuje občanské sdružení Most. Bližší informace naleznete na stránkách projektu.



Začínáme tentokrát už v prvním březnovém týdnu. Hned v pondělí 2. března budete moci od 18 hodin v malém sále knihovny promítáním indického filmu Arvinda Iyera Drapchi.
Film se odehrává v současném Tibetu, kde modernita vede nelítostnou válku proti tradici a ti, kdo se odváží protestovat, riskují svobodu i život. Vypráví příběh Jigy Gjalnang (Namgyal Lhamo), zpěvačky tibetské opery, jež je jednoho krásného letního dne unesena a probouzí se v podzemní vězeňské kobce. Po dvou letech strávených ve vězení se jí podaří uprchnout a zpěvačka odchází do Nepálu a poté na Západ, kam si s sebou odnáší svou odvahu, svou duchovnost a svou tibetskou píseň.

Trailer k filmu je možné shlédnout na Youtube:






Žádné komentáře: