pátek 17. září 2010

Do Oceánie s manžely Špillarovými

V rámci připravované celostátní knihovnické akce Týden knihoven bychom rádi upozornili na besedu s cestovatelskou dvojicí manželů Špillarových, jejíž předloňské vyprávění o Africe a letošní seznámení  s krásami americké divočiny se setkalo v naší knihovně s velkým ohlasem. Tentokrát nám Václav a Lenka Špillarovi představí  svou  cestu do Oceánie, konkrétně na Havajské ostrovy.
Ta začínala na nejsevernějším z nich - malém ostrůvku Kauai. Jeho největší perlou je skalnaté severozápadní pobřeží - Na Pali Coast - lemované nebetyčnými útesy, přes něž vede náročná pěší túra. Na vrcholcích útesů se rozkládá vodnatá Alakaiská plošina a největší kaňon Pacifiku - Waimea Canyon. Celému ostrůvku se díky bohatému rostlinstvu přezdívá Zahradní ostrov.

Následoval ostrov Maui, který je vyplněn velikou sopkou Haleakalou s vrcholem položeným 3 055 metrů nad hladinou oceánu. Nádherným uklidněním po nebezpečné výpravě do nitra sopky se stalo potápění v podmořském kráteru ostrůvku Molokiny spojené s pozorováním velryb.
Jediným dosud opravdu činným sopečným ostrovem je Hawaii, podle něhož nese i celé soustroví své jméno. Hlavní atrakcí ostrova je sopečné divadlo na svazích sopky Mauna Loa, kde z kráteru Puu-Oo vytéká žhavá magmatická řeka a vlévá se za mohutného syčení do vln oceánu.
Jen velmi těžko dostupné je severní pobřeží otrova Molokai lemované jedněmi z nejvyšších útesů světa. Rovněž severní pobřeží ostrova Lanai není příliš dotčeno moderní civilizací.
Menší ostrov Molokai je zase zajímavý svým hustým domorodým osídlením a hornatým povrchem pokrytým bujnou tropickou vegetací.
Nejnavštěvovanějším ze všech je pak ostrov Oahu, na němž leží krásné a věhlasné Honolulu se svou proslulou Waikiki Beach a luxusní hotelovou riviérou. I zde je však mimo rušné město nespočet přírodních krás - vodopádů, hor či údolí, topících se v zeleni, vůni, klidu a pohodě, pro Havaj tak příznačné.

Beseda se uskuteční ve středu 6. října 2010 v 17 hodin ve velkém sále Městské knihovny Břeclav na ul. Národních hrdinů 9. Ukázky dalších úchvatných fotografií si můžete prohlédnout na stránkách manželů Špillarových Gallery 3A.

Jarek

Žádné komentáře: